Home | Greyhound: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Greyhound: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

Als je een hond wilt aanschaffen, heb je de keuze uit tal van rassen. Het is daarbij erg belangrijk dat je een hond kiest die bij jou als persoon en bij je situatie past. Vind je een windhond zoals een Greyhound een leuk ras? Lees dan de volgende tekst goed door zodat je weet wat voor hond dit is.

Zo kom je van alles te weten over het ras en kun je voor jezelf bepalen of deze vriendelijke en aanhankelijke hond die veel van bewegen houdt, wat voor jou is. Zo ja, ga dan op zoek naar een goede fokker waar je een Greyhound puppy kunt aanschaffen of kies voor een volwassen exemplaar van dit hondenras.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Greyhound nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Greyhound!

Geschiedenis van het Greyhound hondenras

De Greyhound behoort tot de windhonden. Dit zijn slanke honden die allemaal hard kunnen rennen en ook regelmatig voor hondenraces worden ingezet. Het hondenras, sterk gelijkend op de windhonden zoals we deze tegenwoordig nog kennen, werd reeds 5000 geleden al gehouden.

Dit is bekend doordat ze op muurschilderingen die uit die tijd dateren te vinden zijn. De eerste honden van dit ras werden rond 400 voor Christus door de Feniciërs meegenomen naar verschillende landen in Europa. Het volk dreef handel met Engeland en Ierland en nam de honden daar mee naartoe.

Verspreiding van de Greyhound over andere delen van de wereld

In Engeland en Ierland werd verder gefokt met het hondenras en begon de adel deze honden ook te houden. Ze werden reeds eeuwen geleden ingezet als honden waarmee races gelopen werden. Dit zal je zeker niet verbazen want een Greyhound kan zeker 60 kilometer per uur halen en soms nog harder lopen.

Tegenwoordig bestaan de hondenraces nog altijd en kan er ook op gewed worden. Deze zijn vergelijkbaar met paardenraces waarop geld kan worden ingezet, zowel online als bij de races zelf.

Van jachthond tot gezelschapshond

Daar waar de Greyhound eerst als jachthond en om races te lopen werd ingezet, zie je het dier tegenwoordig ook steeds meer als gezelschapshond. Het is een vriendelijke hond die prima als gezinshond gehouden kan worden. De hond is trouw aan zijn eigen mensen maar zeker ook vriendelijk naar anderen.

De hond past zich snel aan verschillende situaties aan en kan goed met kinderen omgaan. Om aan de aanwezigheid van kinderen en de daaraan verbonden drukte te wennen, is het belangrijk dat je het dier zo jong mogelijk begint te trainen en socialiseren.

Uiterlijke kenmerken van de Greyhound

De Greyhound is een vrij grote hond, maar wel eentje die bijzonder slank gebouwd is. Door de slanke bouw is deze hond erg atletisch en houdt het dier veel van rennen. Dat kan het dan ook als de beste en het zal je daarom zeker niet verbazen dat de hond races loopt vanwege zijn ongekende snelheid.

De Greyhound staat voor wat hoger op de poten dan achter waardoor het lichaam wat naar achter lijkt af te lopen maar zo is het dier nu eenmaal gebouwd. De Greyhound heeft een smalle en lange staart die naar beneden wordt gedragen.

De Greyhound heeft een smalle, spits toelopende snuit met donkere ogen, die soms een wat droevige uitstraling kunnen hebben. De hond is niet droevig, maar zo is de blik nu eenmaal. De Greyhound heeft vrij grote oren. Deze worden veelal hangend gedragen maar staan soms een beetje omhoog bij het dier.

Vacht van de Greyhound

De Greyhound heeft een korte, doch dichte vacht. Deze is niet al te dik waardoor het dier niet heel goed tegen kou kan. De vacht van de Greyhound heeft een fijne structuur en is zacht. Omdat de vacht heel kort tegen de huid aanligt en zo kort is, heeft deze niet al te veel vachtverzorging nodig.

De Greyhound kan zowel een effen als een bonte of gestroomde vacht hebben. De hond kan de volgende vachtkleuren hebben: vaalrood, rood, middenbruin, blauw of zwart. De hond kan effen zijn maar vaak worden deze kleuren gecombineerd met wit. Alle kleuren worden bij de Greyhound erkend.

Vachtverzorging van de Greyhound

Doordat de Greyhound een kortharige hond is, heeft de vacht weinig verzorging nodig. Veel borstelen is niet nodig hoewel je dit als baasje natuurlijk op zijn tijd wel mag doen. Je kunt de vacht van het dier zo nu en dan wassen als de hond vies geworden is na het buiten rennen en spelen, maar echt vaak is niet noodzakelijk.

Was je de hond wel? Gebruik dan altijd een speciale en milde hondenshampoo. Er bestaan windhonden met een langharige vacht maar dat zijn geen Greyhounds. Door de korte en niet al te dikke vacht kan de Greyhound het snel koud hebben. Het is dus niet echt verrassend dat je regelmatig een hond van dit ras ziet met een speciale hondenjas aan.

Karakter van de Greyhound

De Greyhound is van nature een lieve en vriendelijke hond. De hond is lief en vriendelijk tegen zijn eigen mensen maar ook tegen personen die het dier niet kent. De hond kan ook goed omgaan met andere honden, zeker wanneer dit vroeg wordt aangeleerd.

De Greyhound is een intelligente hond die snel dingen oppikt, spelletjes doet en zeker te porren is voor geestelijke uitdagingen. De hond wil graag zoveel mogelijk bij zijn baasjes zijn en samen dingen ondernemen zoals rennen, spelen en naar de hondentraining gaan.

Zorg voor voldoende beweging en uitdaging voor de Greyhound

Omdat de Greyhound een vriendelijk ras is, is de hond ook geschikt als familiehond. Het dier zal graag van alles voor zijn baasje willen doen. Doordat de hond atletisch gebouwd is en een goed uithoudingsvermogen heeft, kan het dier samen met jou lange wandelingen maken. Dit doet de Greyhound ook graag.

Omdat het beestje veel energie heeft, is het belangrijk dat de hond deze goed kwijt kan. Dit doe je door ermee te wandelen of te rennen maar de hond kan ook veel geestelijke uitdaging gebruiken. Het is belangrijk dat je je Greyhound voldoende uitdaging aanbiedt maar er ook variatie in aanbrengt.

De hond is slim genoeg om snel iets door te hebben en om verveling tegen te gaan, bied je het beste regelmatig een ander spel aan het dier aan.

Ga naar een erkende fokker als je een Greyhound pup wilt aanschaffen

Als je een Greyhound pup wilt aanschaffen, kun je daarvoor bij een fokker terecht. Het is belangrijk dat je kiest voor een erkende fokker die is aangesloten bij een rasvereniging. Fokkers die zijn aangesloten bij een vereniging fokken volgens de daar geldende (strenge) regels.

De gezondheid van de puppy’s en de moederhond staan daarbij voorop. Zo heb jij als toekomstig baasje de grootste kans een gezonde puppy mee naar huis te nemen.

Laat je Greyhound nooit te lang alleen

Als je een hond in huis haalt, is het belangrijk dat je veel tijd en aandacht aan het dier besteedt. Voor de meeste hondenrassen, dus ook voor de Greyhound, geldt dat het dier er niet zo goed tegen kan als dit lang alleen thuis is. Zorg er daarom voor dat je veel thuis bent en van alles met je huisgenootje onderneemt.

De hond is erg gevoelig en hecht zich snel aan zijn eigen mensen. Het dier een tijdje alleen laten, kan prima maar zorg er altijd voor dat dit nooit te lang duurt. De hond kan zich gaan vervelen hetgeen kan uitmonden in ongewenst gedrag zoals slopen of janken.

Prijs van een Greyhound

Als je een raszuivere Greyhound puppy in huis wilt halen, geef je daar bij een erkende fokker een aardige prijs voor. Een puppy van dit ras kost je gemiddeld rond de €1000 maar meer komt ook voor. Als je naar een goede fokker gaat, fokt deze volgens de regels van de rasvereniging.

De fokker heeft zo ook meer kosten die uiteindelijk worden doorberekend aan het toekomstige baasje. Indien je Greyhound pups voor veel minder geldt vindt, houd er dan rekening mee dat je waarschijnlijk te maken hebt met een (malafide) broodfokker. Deze dien je te allen tijde te vermijden omdat zij de gezondheid van het dier niet voorop stellen.

Bijkomende kosten voor je Greyhound

Alleen met de kosten voor een puppy ben je er natuurlijk nog niet. Als je ervoor kiest een hond aan te schaffen, heb je nog meer nodig om goed voor het beestje te kunnen zorgen en het dier het beste te bieden dat er is. Het is voor jezelf belangrijk om van tevoren goed te berekenen wat een hond je gaat kosten.

Er zijn kosten voor het dier die eenmalig zijn (of die maar heel sporadisch terugkeren) maar ook kosten waar je vaker mee te maken krijgt. Als je een hond aanschaft, zet dan eerst op een rijtje wat je allemaal nodig hebt. Zo krijg je een prima overzicht en weet je of je al een hond kunt aanschaffen of beter nog even verder spaart.

Wat heeft je Greyhound allemaal nodig?

Als je een hond aanschaft, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende zaken: koop een goede mand, een riem en een halsband of een tuigje, een lekker zacht kussen, een bench en speelgoed voor het dier. De Greyhound is slim en houdt erg van spelletjes dus vergeet deze zeker niet.

Daarnaast heb je goed voer (zowel brokken als natvoer) nodig en zal je huisdier op zijn tijd graag een snoepje lusten. Het dier belonen als het iets goed doet, is natuurlijk altijd belangrijk.

Kosten voor opvang, training en dierenarts

Naast deze kosten dien je bij een hond rekening te houden met kosten voor training, eventuele opvang zoals een dagverblijf of pension en kosten voor de dierenarts. Het is belangrijk dat je je hond regelmatig laat controleren bij de dierenarts en tevens gaat voor een jaarlijkse enting.

Daarnaast krijg je te maken met kosten voor medicatie tegen vlooien, teken en wormen. De Greyhound is een dier met een dunne vacht dus mogelijk heb je ook een jasje of ander pakje nodig om de hond in de winter goed warm te kunnen houden.

Training en opvoeding Greyhound

Een Greyhound is bepaald geen moeilijke hond om te trainen. Het is een intelligent ras dat snel dingen oppikt. Je kunt de hond vrij eenvoudig van alles aanleren en trainen zal dan ook weinig problemen opleveren. Het is wel belangrijk dat je er zo vroeg mogelijk mee begint.

Als je een Greyhound puppy in huis haalt, ga er dan zeker zo snel mogelijk mee naar de puppycursus. Hier leert de hond andere mensen en dieren kennen en wordt het beestje snel gesocialiseerd. Omdat de Greyhound reeds van nature een vriendelijk dier is, zal de training snel zijn vruchten afwerpen.

Ga met je Greyhound op training en doe veel samen

De Greyhound leert snel en gaat geen enkele uitdaging uit de weg. De hond wil veel voor zijn baasjes doen en is het liefst samen bezig. Het is daarom belangrijk veel samen met je hond te ondernemen. Daar doe je het dier zeker een plezier mee en voor jezelf is het natuurlijk ook leuk.

De Greyhound wil graag bij van alles en nog wat betrokken worden, dus samen op cursus gaan en alles wat jullie daar leren thuis in praktijk brengen, is heel belangrijk. Een hond trainen is niet zielig maar zorgt er juist voor dat het dier goed gesocialiseerd wordt en plezier heeft.

Greyhound uit het buitenland

In bepaalde landen wordt de Greyhound nog altijd ingezet om races te lopen. Hier kan dan ook op gegokt worden. Wanneer de honden successen behalen, zullen ze een tijdje blijven lopen maar er komt ook een moment dat de dieren niet meer winnen en ze niet meer voor dit soort activiteiten kunnen worden ingezet.

De honden worden dan vaak afgedankt en er wordt niet altijd de moeite gedaan een goed nieuw huis voor ze te vinden. In Nederland zijn speciale stichtingen die dit soort dieren naar hier haalt en ze probeert te herplaatsen. Het is zeker de moeite waard om ook daar eens een kijkje te nemen als je een herplaatser Greyhound een tweede kans wilt bieden.

Leer je Greyhound goed hoe lopen aan de lijn in elkaar steekt

Een Greyhound is een bijzonder atletisch en slank dier. Veel wandelen en veel kilometers samen met je dier afleggen is fijn om te doen, maar je dient de hond natuurlijk wel op veel plaatsen aan te lijnen. Er zijn plekken waar de hond los mag lopen maar op net zoveel (of mogelijk nog meer) plaatsen moet deze aangelijnd zijn.

Het is belangrijk dat je de Greyhound zo jong mogelijk leert aan de lijn te lopen. Dit is doorgaans geen probleem voor een Greyhound pup, want deze doet graag dingen voor zijn mensen en is pienter genoeg om snel te leren en dingen vlug door te hebben.

Geef je Greyhound een goede halsband of een speciaal tuigje

Als je een Greyhound hebt, dan zal je snel opvallen dat het dier, zeker ook in vergelijking met andere honden, een bijzondere bouw heeft. De hond is niet alleen slank over het gehele lichaam maar heeft tevens een spitse en vrij smalle snuit. De nek van het dier daarentegen is vrij breed.

Dit heeft tot gevolg dat de hond, wanneer deze een gewone halsband draagt, zich daar vrij snel uit kan werken. Dit willen honden nog wel eens doen als ze bijvoorbeeld in paniek raken tijdens een wandeling of ergens van schrikken. Dit kun je als baasje tegengaan door de Greyhound een speciale halsband te geven. Een zogenaamde martingale halsband is dan een optie maar het is nog beter om je huisdier een tuigje om te doen.

Leer reeds je Greyhound puppy aan een tuigje wennen

De meeste tuigjes hebben een speciale sluiting op drie plekken en er zijn er zelfs die wel op zes plekken dichtgaan. Dit is om te voorkomen dat de hond zich los kan trekken van de riem tijdens het wandelen.

Een tuigje doet de hond geen zeer, zit comfortabel en zo kun jij het dier goed en rustig uitlaten of er lange wandelingen mee maken. Laat je hond reeds als puppy aan het dragen van een tuigje wennen. Koop een goed passend tuigje en doe dit alleen aan als het nodig is. Beloon je hond als deze het goed doet zodat het tuigje alleen met leuke dingen wordt geassocieerd.

Koop een jas voor je Greyhound

We hebben al opgemerkt dat de Greyhound maar een dunne vacht heeft. Dat is geen probleem met warm weer maar in de herfst en de winter kan het buiten voor het dier nog wel eens te koud zijn. Ook al vind je het misschien wat raar, het is dan verstandig om voor je Greyhound een jasje te kopen.

Deze zijn in verschillende maten te koop zodat er altijd wel een passende te vinden is. Je kunt deze jasjes zelfs op maat laten maken. Je huisdier zal er blij mee zijn omdat de hond het dan niet zo koud heeft en het lekker warm is met de jas aan.

Naast lekkere warme hondenjassen zijn er ook reflecterende hesjes te koop waardoor je Greyhound beter opvalt in het donker of regenjassen voor wanneer het regent en je hond er toch even uit moet.

Kruisingen met de Greyhound

Een Greyhound lijkt sterk op andere windhonden dus het zal je zeker niet verbazen dat het dier met honden wordt gekruist met dezelfde kenmerken, zowel geestelijk als lichamelijk. Er wordt daarom regelmatig gekozen voor het fokken van kruisingen tussen een Greyhound en een Whippet of met een Galgo Español.

Alle drie de rassen lijken op elkaar en behoren tot de familie van de windhonden. Deze windhonden zijn allemaal atletisch gebouwd en kunnen hard rennen. Zeker als je geen echte kenner van de rassen bent, is het snel gebeurd dat je de rassen door elkaar haalt.

Greyhound en Galgo

De Galgo onderscheidt zich van de Whippet en de Greyhound doordat deze een langere vacht heeft die meer onderhoud nodig heeft. Dit verschil is vrij duidelijk te zien. Als je er geen fan van bent om je huisdier regelmatig te borstelen en de vacht goed te onderhouden, kun je beter voor een Greyhound kiezen dan voor een Galgo.

Het is wel belangrijk te onthouden dat een Greyhound het door zijn bijzonder dunne vacht sneller koud heeft. De kruising tussen beide hondenrassen zal waarschijnlijk een half langharige hond opleveren maar dat is altijd even afwachten.

Greyhound en Whippet

Greyhound is groter en weegt ook meer dan de Whippet. Dit maakt het dier nog altijd geen dikke of bijzonder flinke hond maar het is wel een belangrijk verschil. Een kruising tussen beide hondenrassen levert nog altijd een windhond op maar deze zal minder snel zijn dan een raszuivere Greyhound en ook kleiner uitvallen.

Beide rassen zijn kortharig dus de kruising zal dat ook zijn.

De Lurcher

Naast kruisingen met andere windhonden, wordt ervoor gekozen de Greyhound te kruisen met werkhonden. Het resultaat van een dergelijke kruising staat bekend onder de naam Lurcher. Bij deze kruisingen kan gedacht worden aan een Greyhound samen met bijvoorbeeld een Collie of een Herdershond.

Deze kruisingen zijn met name in Engeland erg populair. Daar werd in vroegere jaren de Greyhound, die te kostbaar was voor het gewone volk, reeds gekruist met werkhonden. Zo ontstond de Lurcher: een intelligente, slimme, krachtige en snelle werkhond.

Een hond is een grote verantwoordelijkheid

Een hond aanschaffen betekent een grote verantwoordelijkheid. Je dient goed voor het dier te zorgen en het veel liefde en aandacht te geven. Doe je dit op de goede manier, dan heb je er een maatje voor het leven bij.

De Greyhound is een slimme en bijzonder lieve en aanhankelijke hond die het liefst zo veel mogelijk bij zijn baasje wil zijn en samen dingen wil ondernemen. Kijk altijd goed of het ras bij je past voordat je een dergelijke hond aanschaft. Het is een hond die veel beweging nodig heeft dus daar moet je als baasje zelf ook van houden.

De Greyhound is een lieve familiehond die een echte metgezel voor je kan zijn. Wees goed voor het dier, doe er veel mee en behandel de hond altijd met respect. Zo heb je een geweldig maatje dat wel tot 15 jaar oud kan worden.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Greyhound?

Bekijk dan het Greyhound Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Greyhounds. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Greyhound wilde weten in één compleet e-book!”

Greyhound Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Greyhound!

  • Wil je een Greyhound kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Greyhound zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Greyhound trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Greyhound de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Greyhounds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Greyhound Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Greyhound Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Greyhound Handboek interessant zal vinden.

Welkom Greyhound vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!