Home | Greyhound vs. Whippet.. welke verschillen hebben deze honden?

Greyhound vs. Whippet.. welke verschillen hebben deze honden?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je voor een Greyhound kiest, haal je daarmee een windhond in huis. Het ras wil nog wel eens verward worden met andere windhonden. Dat is helemaal niet gek want andere windhonden zoals bijvoorbeeld een Whippet of een Galgo lijken sterk op de Greyhound.

Wil je weten wat de overeenkomsten en verschillen tussen een Greyhound en een Whippet zijn? Lees dan de volgende tekst eens door.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Greyhound nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Greyhound!

Verschil in uiterlijk tussen een Greyhound en een Whippet

Zowel de Greyhound als de Whippet zijn windhonden. Het zijn allebei atletisch gebouwde dieren die veel energie en een goed uithoudingsvermogen hebben. Beide hondenrassen kunnen heel hard rennen en worden daarom ook ingezet voor het lopen van speciale hondenraces.

Een verschil tussen het uiterlijk van beide honden zit in de grootte van het dier. De Whippet is namelijk veel kleiner dan een Greyhound. De Whippet heeft een schofthoogte tussen de 68 en 71 centimeter bij een teefje, terwijl de reu doorgaans tussen de 71 en 76 centimeter groot is.

De hond weegt maximaal zo’n 40 kilo, hetgeen niet eens zo veel is voor een dier met die grootte.

Grootte en gewicht van de Whippet

De Whippet is veel kleiner dan de Greyhound. Een teefje heeft een schofthoogte tussen de 44 en 47 centimeter en een reu is doorgaans 47 tot 51 centimeter groot. De Whippet is net als de Greyhound een bijzonder slanke hond en weegt veel minder. Het dier weegt tussen de 7 en 14 kilo.

Een Whippet mag in de Verenigde Staten net wat groter en zwaarder zijn om toch nog binnen de rasstandaard te vallen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Greyhound wordt ook uitgebreid behandeld in Greyhound Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verschil in kleur en levensverwachting

Een ander verschil in het uiterlijk van beide honden zit in de kleur. Een Greyhound kan in nagenoeg elke vachtkleur voorkomen en effen of bont zijn. Alle kleuren worden erkend binnen dit ras. Bij de Whippet komen ook veel kleuren voor maar deze worden niet allemaal als raszuiver erkend.

Beide rassen komen voor in kleuren zoals zwart, wit, rood, tan en sable. Dit kan zowel effen als bont, met vaak lichte accenten zijn. Qua leeftijd hebben beide honden ongeveer dezelfde levensverwachting: een Greyhound wordt gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar oud. Een Whippet kan gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud worden.

Verschil in snelheid

Een ander belangrijk verschil tussen de beide rassen zit in de snelheid die de dieren kunnen behalen. De Greyhound kan heel grote passen zetten waardoor het dier al binnen zes seconden op een topsnelheid kan raken. De maximale snelheid van een Greyhound kan wel rond de 70 kilometer per uur liggen.

De Whippet is kleiner en rent minder snel maar is nog altijd de snelste hond binnen zijn gewichtsklasse en grootte. De Whippet kan een maximale snelheid van 35 kilometer per uur behalen, hetgeen bepaald niet gering is voor een dier met deze gestalte.

Verschil in karakter tussen de Greyhound en de Whippet

Een verschil tussen beide honden als je naar het karakter kijkt, zit in de manier waarop het dier zich gedraagt tegenover vreemden. De Greyhound is vriendelijk naar zijn eigen mensen toe en bijzonder aanhankelijk. De Whippet kan beter een tijdje alleen zijn dan de Greyhound maar is vriendelijk naar zijn baasjes en zal ook veel dingen samen willen ondernemen.

Daar waar de Greyhound ook vriendelijk zal reageren op mensen die het dier niet kent, is de Whippet veel afstandelijker tegen vreemden en kan er zelf wat onvriendelijk tegen zijn. Dit wil niet zeggen dat je de hond niet aan vreemden kunt leren wennen. Dit doe je door een goede en vroegtijdige socialisatie.

Uiterlijke overeenkomsten tussen de Greyhound en de Whippet

Beide honden hebben als overeenkomst dat het windhonden zijn. Beide rassen zijn atletisch, sportief gebouwd en hebben veel energie. Deze dienen de honden natuurlijk op een juiste manier kwijt te kunnen. Het is daarom als baasje van een Greyhound of Whippet belangrijk dat je veel lange wandelingen met je huisdier maakt.

Hierdoor kan je hond zijn energie goed kwijt en zal het dier zich niet snel gaan vervelen. Beide hondenrassen hebben een groot uithoudingsvermogen waardoor ze niet snel moe worden. De Whippet heeft wat minder ruimte nodig dan de Greyhound omdat deze nu eenmaal kleiner is, maar even goed veel beweging.

Bouw de beweging langzaam op

Als je de hond reeds als pup in huis haalt, is het belangrijk de beweging langzaam op te bouwen. Zo raakt het lichaam van het dier, dat nog in de groei is, niet overbelast en bouwt je hond hoe langer hoe meer uithoudingsvermogen op.

Je hoeft als baasje van een Greyhound of Whippet het dier niet noodzakelijk mee te nemen om races voor de lol te laten lopen, maar veel beweging is wel nodig. Houd je er zelf niet zo van lange wandelingen te maken of actief bezig te zijn? Dan zijn beide hondenrassen niet het meest geschikt voor jou.

Leer alles over jouw lieve Greyhound

Wil je álles leren over jouw Greyhound? Bekijk dan ook het Greyhound Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Overeenkomsten in karakter tussen de Greyhound en de Whippet

Voor beide hondenrassen geldt dat ze van nature vriendelijk en sociaal zijn, zeker naar de mensen die ze kennen. Beide honden kunnen prima als gezinshond worden gehouden maar het is daarbij wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat het dier zo vroeg mogelijk wordt gesocialiseerd en een goede training krijgt.

Hiervoor kun je reeds met je puppy naar de hondencursus gaan. De honden zijn intelligent en zullen snel dingen leren. Beide rassen zullen graag rennen, wandelen, spelletjes doen en ook een uitdaging zoals een parcours lopen of een puzzel maken niet uit de weg gaan.

Beide honden passen zich snel aan nieuwe situaties aan en zullen zich doorgaans ook vlot thuis voelen bij hun mensen.

Bied je huisdier voldoende uitdaging en breng er variatie in aan

Alles wat je met je huisdier op de training leert, kun je ook thuis toepassen. Loopt je Greyhound of Whippet bijvoorbeeld graag een behendigheidsparcours of is het dol op puzzels en andere vraagstukken oplossen? Haal deze dan ook voor thuis. Het hoeft niet eens duur te zijn want je kunt veel dingen zelf maken.

De hond zal het vooral erg leuk vinden om samen met zijn mensen dingen te ondernemen. Het is wel belangrijk dat je voldoende variatie aanbiedt in de uitdaging. De hond is namelijk slim genoeg om iets snel door te hebben dus steeds hetzelfde doen, biedt weinig uitdaging meer.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Greyhound?

Bekijk dan het Greyhound Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Greyhounds. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Greyhound wilde weten in één compleet e-book!”

Greyhound Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Greyhound!

  • Wil je een Greyhound kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Greyhound zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Greyhound trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Greyhound de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Greyhounds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Greyhound Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Greyhound Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Greyhound Handboek interessant zal vinden.

Welkom Greyhound vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!