Home | Greyhound soorten en kruisingen.. welke zijn er?

Greyhound soorten en kruisingen.. welke zijn er?

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Greyhound kent zelf geen ondersoorten binnen het ras. Er zijn wel soorten die sterk op de Greyhound lijken. Dit zijn de Galgo Español en de Whippet. Deze honden behoren, net zoals de Greyhound, tot de windhonden. We zullen je even kort wat vertellen over deze twee soorten honden die grote overeenkomsten met de Greyhound hebben.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Greyhound nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Greyhound!

De Galgo Español

Deze windhond heeft een ruwharige vacht waardoor hij zich onderscheidt van de Greyhound. Deze vacht heeft een regelmatige verzorging nodig maar borstelen is voldoende. Doe je dit regelmatig, dan verwijder je daarmee alle losse haren die anders mogelijk voor irritatie bij de Galgo kunnen zorgen.

Een bezoekje aan de trimsalon is met dit ras echt niet nodig. De Galgo kan verschillende vachtkleuren hebben, zowel effen als bont. De Galgo is een bijzonder vriendelijke hond die met mens en dier kan opschieten. De hond is slank en atletisch gebouwd, kan natuurlijk rennen als de beste en heeft dagelijks veel beweging nodig.

Kies alleen voor een dergelijk ras als je veel tijd en energie hebt om samen dingen te ondernemen.

De Whippet

De Whippet is, evenals de Galgo en de Greyhound, een windhond. De hond heeft een bijzonder dunne vacht en kan niet goed tegen kou. Veel van dit soorten honden dragen dan ook met lagere temperaturen of slecht weer een speciale jas als ze buiten komen. De Whippet heeft wel aardig wat vachtverzorging nodig.

Borstelen is minimaal één keer per week noodzakelijk om alle losse haartjes en viezigheid er goed uit te halen. De Whippet komt in tal van kleuren voor. De Whippet is atletisch, ziet er elegant uit en is natuurlijk dol op bewegen zoals alle windhonden. De hond is krachtig, heeft veel energie en kan hard rennen.

Deze hond kan wel in de stad gedijen maar leeft liever in landelijker gebied alwaar hij veel kan rennen en spelen om zijn energie kwijt te kunnen. Het is een intelligente, zeer speelse, evenwichtige hond die goed te trainen is. Consequent zijn is daarbij belangrijk maar train het ras altijd met zachte hand en doe er niet lelijk tegen.

Lurcher en andere mogelijke kruisingen met de Greyhound

Er wordt tevens voor gekozen de Greyhound of een andere windhond te kruisen met andere hondenrassen. Er wordt regelmatig gesproken van een Lurcher. Een Lurcher is een kruising tussen een windhond zoals een Greyhound of Whippet en een werkhond zoals een Herder (Sheperd) of Collie. Met name in Engeland zijn deze kruisingen erg populair. Er wordt overigens ook gekozen voor andere kruisingen met een Greyhound waar gedacht kan worden aan de volgende.

 • Greyhound X Boxer
 • Greyhound X Buldog
 • Greyhound X Greyhound
 • Greyhound X Corgi
 • Greyhound X Dobermann
 • Greyhound X Dalmatiër
 • Greyhound X Golden Retriever
 • Greyhound X Husky
 • Greyhound X Jack Russell
 • Greyhound X Mastiff
 • Greyhound X Pitbull
 • Greyhound X Poedel
 • Greyhound X Whippet
 • Greyhound X Herder
 • Greyhound X Border Collie

Wat is een Lurcher?

De Lurcher is ontstaan als kruising in het Verenigd Koninkrijk omdat de wat minder gefortuneerde bevolking op zoek was naar een goede jachthond. De raszuivere Greyhound was te duur en enkel voorbehouden aan de elite. Daarom werd er gekozen voor het kruisen van een windhond met een werkhond, hetgeen de Lurcher opleverde.

Ook een prima jachthond die aanzienlijk minder kost dan de raszuivere variant. De hond wordt vooral ingezet voor het jagen op klein wild zoals hazen, konijntjes en ratten.

Energieke hond meet een goed jachtinstinct

Qua karakter lijkt de Lurcher sterk op de windhond. Het is een vriendelijke en rustige hond die makkelijk te trainen is en die goed gehoorzaamt. Het zijn intelligente honden die snel leren en een goed jachtinstinct hebben. De honden doen niets liever dan rennen en werken voor hun baasje.

Het zijn honden die goed met andere honden om kunnen gaan en zich vriendelijk en netjes gedragen ten opzichte van volwassenen en kinderen. De hond heeft veel energie dus zowel fysieke als geestelijke uitdaging is belangrijk. Mede afhankelijk van met wat voor hond de windhond wordt gekruist, wordt het uiterlijk en het karakter bepaald.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Greyhound (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Greyhound Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Greyhound X Boxer

We hebben een paar kruisingen met de Greyhound uitgekozen om er wat meer over te vertellen zodat je weet met wat voor soort hond je te maken krijgt. Wanneer een Greyhound met een Boxer wordt gekruist, krijg je een hond die tamelijk groot zal uitvallen (denk zeker aan middelgroot tot groot) en die wat steviger is dan een raszuivere Greyhound.

De hond komt in verschillende kleuren voor. Dat kan effen maar ook bijvoorbeeld zwart of bruin met bepaalde accenten in onder andere wit zijn. De kruising is kortharig en heeft een regelmatige doch zeker niet overdreven vachtverzorging nodig.

Het is een vriendelijke hond met een goed jachtinstinct, die zeer aan zijn baasje gehecht zal zijn en graag actief bezig is. Zorg altijd voor voldoende aandacht, beweging en zowel geestelijke als fysieke uitdagingen.

Greyhound X Greyhound

Als een Greyhound met een Greyhound wordt gekruist, krijg je een flinke hond die net wat minder slank zal zijn dan een raszuiver exemplaar. De Greyhound heeft meerdere kleuren dus de kans dat je kruising bruin met wit of zwarte plekken in de vacht zal hebben, is aanzienlijk.

De Greyhound is net als de Greyhound een hond met een goed jachtinstinct dus de kruising zal dit zeker ook hebben. Beide honden zijn intelligent en leren snel dus het is belangrijk dat je je huisdier voldoende uitdagingen zoals spelletjes aanbiedt.

Varieer hier zeker ook in zodat je hond zich niet snel verveelt. Voldoende beweging in de vorm van rennen, wandelen en spelen is zeker noodzakelijk bij deze kruising om zijn energie goed kwijt te kunnen.

Greyhound X Golden Retriever

De Golden Retriever is het meest populaire hondenras in ons land dus het zal geen verrassing zijn dat ook deze hond met de Greyhound wordt gekruist. Het resultaat van deze kruising is een naar alle waarschijnlijkheid lichtbruine, vrij slanke en atletische hond die de tinten van de Retriever met zich meedraagt.

De kruising zal van beide rassen wat weg hebben en dat is zeker herkenbaar. De kruising tussen deze twee honden levert een vriendelijke en gezellige hond op die met iedereen door een deur kan en zowel met mensen als andere dieren vriendschap sluit. Veel beweging, uitdagingen en lekker spelen en rennen is erg belangrijk voor deze energieke hond die graag achter prooien aan zal rennen en ze zeker zal gaan ophalen voor zijn baasje.

De vacht van de kruising kan halflangharig worden waarbij een goede verzorging zoals regelmatig borstelen en zo nu en dan eens wassen belangrijk zijn.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Greyhound

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Greyhound? Bekijk dan ook het Greyhound Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Greyhound X Husky

Wanneer een Greyhound gekruist wordt met een Husky, krijg je dus een Lurcher. Indien de kruising qua kleur wat van beide honden meekrijgt, is de kans groot dat je hond een lichte vacht krijgt. Met wat geluk heeft de hond ook de speciale blauwe ogen die zo kenmerkend zijn voor de Husky.

Deze Lurcher is een hond met een goed jachtinstinct. Het is een makkelijk te trainen hond die goed gehoorzaamt en snel van alles en nog wat oppikt. Zowel letterlijk als het om prooien gaat maar natuurlijk ook figuurlijk. De hond is vriendelijk naar mensen en andere dieren en houdt erg van veel beweging en spelletjes.

Zorg daarom bij deze kruising altijd voor voldoende uitdaging, zowel geestelijk als fysiek. De hond is erg slim, leert snel en zal spelletjes zo door hebben dus voldoende variatie bieden is zeker aan te raden. Om zijn enorme energie goed kwijt te kunnen is rennen en lange wandelingen maken erg belangrijk voor deze Lurcher.

Greyhound en een Herder of Border Collie

Wanneer een Greyhound met een Herder (Sheperd) wordt gekruist of met een Border Collie, krijg je ook een Lurcher. Deze zal er net weer wat anders uitzien als de combinatie met de Husky maar de karaktertrekken zullen grotendeels overeenkomen.

De Herder en de Border Collie zijn namelijk net als de Husky van origine werkhonden met een flink jachtinstinct, zijn erg energiek en werken graag voor hun baasje. Mede daarom zijn de kruisingen oorspronkelijk gefokt voor de jacht.

Greyhound X Whippet

Een Greyhound kan tevens met een andere windhond zoals bijvoorbeeld een Whippet worden gekruist. Deze twee rassen lijken sterk op elkaar dus het resultaat van de kruising zal een slanke en atletische windhond opleveren. Deze kruising zal moeilijk te onderscheiden zijn van een raszuivere Greyhound of Whippet en niet iedereen zal direct doorhebben dat het een kruising is.

Deze hond heeft veel energie, houdt enorm van rennen en druk bezig zijn en is maatjes met iedereen. Deze hond komt voor in verschillende vachtkleuren en heeft een regelmatige verzorging nodig. De vacht is weliswaar kort (en kan zelfs heel dun zijn) maar je moet er als baasje wel voor zorgen dat de losse haren eruit geborsteld worden omdat deze voor de nodige irritatie kunnen gaan zorgen als je dat niet doet. De hond is goed te trainen, leert snel en pikt commando’s, mits op een zachte en consistente wijze gegeven, goed op.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Greyhounds. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Greyhound wilde weten in één compleet e-book!”

Greyhound Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Greyhound!

 • Wil je een Greyhound kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Greyhound zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Greyhound trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Greyhound de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Greyhounds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Greyhound Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Greyhound Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Greyhound Handboek interessant zal vinden.

Welkom Greyhound vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!